Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vi tilbereder vores grøntsager helt forkert: Ekspert forklarer hvorfor

Mad og drikke

03/05/2024 08:41

J. Bøgen

Vi ender med at gå glip af en masse vigtige næringsstoffer!

Vi ved alle, at det er godt for os at spise masser af grøntsager, men måden du tilbereder dem på, kan virkelig gøre hele forskellen, både hvad angår smagen og den samlede næringsværdi.

Der er selvfølgelig mange måder at tilberede grøntsager på, lige fra dampning til stegning - men der er én ekstremt populær metode, du virkelig bør undgå for enhver pris, medmindre du laver en omgang hjemmelavet suppe.

En professor i fødevarevidenskab opfordrer nu folk til at overveje, hvordan de kan bevare næringsstoffer såsom "protein, antioxidanter, vitaminer og polyfenoler" ved at ændre deres valgfri madlavningsproces, hvilket resulterer i det mest nærende måltid som muligt.

Suger vitaminerne fra grøntsagerne

Dr. Keith Warriner, der er professor ved University of Guelphs fødevarevidenskabelige laboratorium, fortæller til Global News, at gennem kogning af grøntsager, vil du ende med at miste vitaminer gennem "igling".

Det refererer til en proces, hvor næringsstoffer som C-vitamin, folat og niacin trækkes ud i det kogende vand og højst sandsynligt går til spilde. Dette gælder især, hvis du ender med at koge dine grøntsager i længere tid.

Dr Warriner opfordrer madentusiaster til at prøve en anden madlavningsmetode i stedet, og forklarer:

"Du kommer til at miste en masse af næringsstofferne i vandet, medmindre du bruger det til suppe."

Og vindermetoden er ...

Global News fortsatte derefter med at citere en undersøgelse fra 2013, hvor forskere fra University of Illinois kogte grøntsager ved hjælp af tre forskellige metoder: dampning, kogning og stegning.

Det blev opdaget, at dampning - i kun tre til fire minutter, indtil din grøntsag er dejlig og levende - sandsynligvis er den bedste måde at bevare så mange sunde vitaminer og enzymer som muligt.

Stegning kunne også være en god mulighed, så længe du holder tilberedningstiden på et minimum og ikke bruger for meget varme. Brug af en olie med et højere fordampningspunkt, såsom avocado-, mandel-, majs-, raps-, vindruekerne- eller jordnøddeolie kan også hjælpe i dette tilfælde.

Kilde: Mirror

Mest Læste

Annonce